Ιδιωτικές κλινικές ενισχύουν το ΕΣΥ

17/03/2021, 13:10
Ιδιωτικές κλινικές ενισχύουν το ΕΣΥ

Την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το απόγευμα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως και θα αντέξει», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην ΕΡΤ1, υπογραμμίζοντας ότι «τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων. Αναμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας είναι κάτι συγκυριακό ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει. Προφανώς η επιτροπή χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να κρίνει ποια είναι η κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις».

Πρόσθεσε δε ότι «αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση», αναγνωρίζοντας την κόπωση που επικρατεί στην κοινωνία.

Η κα Πελώνη αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση, σήμερα από την Κομισιόν του δεσμευτικού πλαισίου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, ενός σχεδίου, όπως είπε, «που έχει το βλέμμα του προς την επανεκκίνηση των μετακινήσεων και του τουρισμού το καλοκαίρι. Μέσα σε αυτό το πακέτο, υπάρχει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι και η οποία υιοθετείται αυτή τη στιγμή. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνουν οι συζητήσεις ώστε να πραγματοποιηθεί η εφαρμογή τους μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για μία επιτυχία της χώρας και θα ήθελα να την αναλογιστούν όσοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να μιλήσουν για πιστοποιητικό ανικανότητας», τόνισε.

Όσον αφορά δε τους εμβολιασμούς και συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, σημείωσε ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΜΑ. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και που προμηθεύεται η ΕΕ, είναι τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στην ελληνική περίπτωση δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν μια απόφαση αναστολής».