Metropolitan: Η σωστή προετοιμασία για ασφαλή ρινοπλαστική επέμβαση

22/10/2021, 12:41
Metropolitan: Η σωστή προετοιμασία για ασφαλή ρινοπλαστική επέμβαση

Έχετε αποφασίσει να κάνετε ρινοπλαστική για να τροποποιήσετε την εμφάνιση της μύτης σας.

Είναι καλό να γνωρίζετε δυο, τρία πράγματα σχετικά με τη διαδικασία της επέμβασης, για το πώς θα προετοιμαστείτε, πώς θα νιώσετε μετά την αφύπνιση από την αναισθησία, για το τι πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση, τι αγωγή να ακολουθήσετε, και τι να προσέξετε.

Κατά την αρχική επίσκεψη στον ιατρό «Είναι βασικό το να έχετε καταλήξει όσον αφορά στο ποιες λεπτομέρειες σας ενοχλούν στην εμφάνιση της μύτης σας. Επιπλέον όμως, ο χειρουργός θα σας υποδείξει και κάποιες άλλες λεπτομέρειες με βάση τα διεθνή κριτήρια, οι οποίεςμπορεί να σας φανούν ενδιαφέρουσες.

Παράλληλα, πρέπει να έχετε εντοπίσει και κατά ποσό έχετε λειτουργικό πρόβλημα στην αναπνοή από τη μύτη, γιατί η καλύτερη χρονική συγκυρία είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση του λειτουργικού και του αισθητικού προβλήματος», επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Αναστασόπουλος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής Β´ ΩΡΛ Κλινικής Metropolitan General.

Η λήψη φωτογραφιών πριν την επέμβαση και η διενέργεια photoshop είναι εντελώς απαραίτητη καθώς βοηθά στην αντικειμενοποίηση των προτεινόμενων αλλαγών. Πρέπει να ενημερώσετε το χειρουργό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας τρέχον ή του παρελθόντος, ή σύμβαμα (ατύχημα, τραυματισμός), προηγούμενα χειρουργεία (στη μύτη ή άλλα σημεία του σώματος) πρόσφατες παρεμβάσεις στην περιοχή της μύτης όπως έγχυση υαλουρονικού, ή επιπλοκές από χορήγηση αναισθησίας στο παρελθόν.

Επιπλέον, ενημερώστε τον ιατρό σας με ειλικρίνεια για οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνετε τακτικά ή περιστασιακά, αν καταναλώνετε καπνό, αλκοόλ, ή άλλες διεγερτικές ουσίες, αν καταναλώνετε συμπληρώματα διατροφής, κι αν έχετε αλλεργίες σε φάρμακα και φαγητά.

Πριν την επέμβαση

Υποβληθείτε σε δερματολογικό έλεγχο αν παρουσιάζετε δερματολογικά προβλήματα όπως ακμή, ή αν απλά έχετε ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, αποφύγετε ερεθισμούς του δέρματος από ηλιοθεραπεία ή δερματικές-αισθητικές παρεμβάσεις.

Το δέρμα του προσώπου θα επιβαρυνθεί προσωρινά από την επέμβαση και την παρουσία του νάρθηκα μετεγχειρητικά.

Διακόψτε τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και τροποποιείστε ή διακόψτε αν είναι εφικτό, τη λήψη αντιπηκτικών και γενικά φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγική διάθεση. Προετοιμάστε, κατά το δυνατόν, το περιβάλλον σας, για την περίοδο της ανάρρωσης.

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, εξασφαλίστε κάποια βοήθεια- συμπαράσταση για τις πρώτες μέρες.

Οι γυναίκες, υπολογίστε τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως πριν κανονίσετε ημερομηνία για το χειρουργείο, για δική σας υγιεινή και άνεση.

Φαρμακευτική αγωγή

Καλό είναι, και συνήθως συνίσταται, να προηγείται της επέμβασης φαρμακευτική προετοιμασία ώστε ο βλεννογόνος της μύτης να μην εμφανίζει σημεία φλεγμονής. Μετά την επέμβαση λαμβάνετε αντιβίωση από το στόμα (προσοχή στις αλλεργίες) που σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να συνταγογραφείται, καθώς και τοπική αλοιφή σε πιθανές τομές (όπως σε ανοικτή ρινοπλαστική ή σε μείωση των ρουθουνιών).

Σπάνια απαιτούνται παυσίπονα καθώς η ρινοπλαστική είναι ανώδυνη επέμβαση. Την προηγούμενη από το χειρουργείο ημέρα.

Η διατροφή πριν το χειρουργείο εξαρτάται από την ώρα της επέμβασης. Σε γενικές γραμμές συνίσταται ένα κανονικό μεσημεριανό την προηγουμένη ημέρα, και ελαφριά δίαιτα μέχρι τις εννέα το βράδυ, μόνο νερό από τις εννέα το βράδυ έως τις δώδεκα, και τίποτα από το στόμα από τις δώδεκα το βράδυ και μέχρι το χειρουργείο.

Κάποια απαραίτητα φάρμακα (όπως αντιυπερτασικά) μπορούμε να τα πάρουμε και το πρωί του χειρουργείου με ελάχιστο νερό.

Αφαιρούμε δακτυλίδια, φακούς επαφής, και άλλα ξένα σώματα. Αποφεύγουμε make- up, βλεφαρίδες, βαμμένα νύχια. Αποφεύγουμε μπλούζες που κατά την έξοδο μετά την επέμβαση θα πρέπει να φορεθούν από το κεφάλι.

Αφαίρεση νάρθηκα
Η αφαίρεση του νάρθηκα γίνεται πέντε μέρες μετά το χειρουργείο. Στο διάστημα αυτό αποκαθίσταται και η εμφάνιση του προσώπου.

Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα μπορεί να τοποθετηθεί ένας δεύτερος νάρθηκας, πιο λεπτός για την τοποθέτηση γυαλιών και για τον ύπνο.

Μετά την επέμβαση

 Ακολουθείστε την φαρμακευτική αγωγή που θα σας δώσει ο χειρουργός σας.
 Κρατάτε το κεφάλι ψηλά ακόμα και στον ύπνο και χρησιμοποιείτε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο γύρω από τη μύτη για να ξεπρηστεί το πρόσωπο γρηγορότερα.

 Ιδανικό είναι να κοιμάστε μόνοι σας για τις πρώτες ημέρες με μαξιλάρια στα πλάγια ώστε να είστε ανάσκελα.
 Αποφύγετε τραυματισμούς. Πιο συχνές αιτίες μικροτραυματισμών είναι τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια. Η μύτη απαιτεί τουλάχιστον ένα δίμηνο ώστε να ισχυροποιηθεί.
 Φοράτε γυαλιά μόνο πάνω στον νάρθηκα για ένα με δυο μήνες.
 Μπορείτε να αρχίσετε να γυμνάζεστε μετά τη δεύτερη εβδομάδα αλλά με σταδιακή κλιμάκωση της έντασης ώστε να αποφύγετε κάποια αιμορραγία.