Fed: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική

28/04/2021, 21:59
Fed: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική

Σταθερή διατηρεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ την νομισματική της πολιτική κρατώντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και συνεχίζοντας τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (ομολόγων), παρότι εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας,

Στη δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, της Fed, αναφέρεται ότι "εν μέσω προόδου στο μέτωπο των εμβολιασμών και της ισχυρής πολιτικής στήριξης, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν βελτιωθεί" τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ακόμη και οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζουν βελτίωση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που στη σημερινή της ανακοίνωση έχει απαλείψει την αναφορά που υπήρχε στην προηγούμενη δήλωση πολιτικής της ότι η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση αποτελεί "σημαντικό κίνδυνο" για την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο κοντά στο μηδέν, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα, για τη στήριξη της οικονομίας. Η απόφαση αυτή φαίνεται να καθησυχάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη στροφή πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, δεδομένου ότι η ίδια η Fed έχει επισημάνει ότι το πρώτο βήμα που θα κάνει όταν αποφασίσει να αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της θα είναι ο περιορισμός των αγορών περιουσιακών στοιχεία.

Η Fed έχει διαμηνύει ότι η σύσφιξη θα ξεκινήσει μόνο όταν δει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο" τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στο μέτωπο του πληθωρισμού, για τον οποίο ο στόχος είναι να διαμορφωθεί κοντά στο 2%, αν και έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επιτρέψει για ένα διάστημα να ξεπεράσει το 2% καθώς επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον πληθωρισμό, η Fed αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε "παροδικούς παράγοντες" και ότι θα υποχωρήσουν μόλις αποκατασταθούν οι αναταράξεις που προκάλεσε στις εφοδιαστικές αλυσίδες η πανδημία.

Τζερόμ Πάουελ: Μακριά από τον στόχο της Fed η οικονομία

Την πρόθεση της Federal Reserve αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί λίγο τον στόχο του 2% για "κάποιο χρονικό διάστημα”, προτού ξεκινήσει τη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, επανέλαβε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι η οικονομία απέχει πολύ ακόμη από τον στόχο της Fed, σημάδι που ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν ως σήμα για συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στο προσεχές μέλλον.

"Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος", τόνισε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας: "Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα στην απασχόληση και στον πληθωρισμό”.

"Όσον αφορά τα επιτόκια, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο τρέχον εύρος του μηδέν έως 0,25% έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει λίγο το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε επίσης ότι βλέπει μια λίγο μεγαλύτερη "αισιοδοξία” στις "αγορές μετοχών” και σε άλλους τομείς, αλλά απέδωσε το φαινόμενο αυτό σε άλλους παράγοντες και όχι τόσο στην νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

"Ορισμένες τιμές περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλές. Βλέπετε κάποια πράγματα στις κεφαλαιαγορές λίγο υπερτιμημένα. Αυτό είναι γεγονός. Δεν θα πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τη νομισματική πολιτική, αλλά έχει ωστόσο τεράστια σχέση επίσης με την εξέλιξη του εμβολιασμού και την επανεκκίνηση της οικονομίας", δήλωσε ο Πάουελ.

"Αυτό είναι που στην πραγματικότητα κινεί τις αγορές τους τελευταίους μήνες”, πρόσθεσε ο Πάουελ.