Βαν παρέσυρε πεζούς στο Τορόντo - Δέκα νεκροί, 15 τραυματίες

24/04/2018, 09:19
toronto

Μακελειό στο Τορόντο, με δέκα νεκρούς και δεκαπέντε τραυματίες, καθώς οδηγός έριξε ένα νοικιασμένο λευκό βαν πάνω σε πλήθος πεζών περί τις 13:30 της Δευτέρας (τοπική ώρα· περί τις 20:30, ώρα Ελλάδας) στο Τορόντο.

Ο δράστης ενήργησε «από πρόθεση», όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, ο Μαρκ Σόντερς.

Ο απολογισμός της επίθεσης με το φορτηγάκι, που έπεσε με ταχύτητα πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες στο πεζοδρόμιο σε μια από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της καναδικής μεγαλούπολης, αυξήθηκε στους δέκα νεκρούς, ενώ τραυματίες είναι άλλοι 15, διευκρίνισε ο ανώτατος αξιωματικός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας του Καναδά Ραλφ Γκούντεϊλ απέκλεισε το σενάριο μιας επίθεσης εναντίον «της εθνικής ασφάλειας» της χώρας κι άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την πληροφορία -που είχε μεταδοθεί νωρίτερα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBC- ότι ο οδηγός του βαν είναι ένας άνδρας ηλικίας 25 ετών, ο Άλεκ Μινασιάν, από το βόρειο Τορόντο. Ο Σόντερς τόνισε πως ο Μινασιάν δεν είχε ποινικό μητρώο, δεν υπήρχε τίποτα γι' αυτόν στους φακέλους της αστυνομίας, ενώ συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα της πράξης του δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφή.

Το CBC μετέδωσε νωρίτερα, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, ότι ο νεαρός δεν συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση, κατά τα πρώτα στοιχεία των ερευνών.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε λίγο πριν από τις 13:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), ενώ πολλοί υπάλληλοι γραφείου που δουλεύουν στην περιοχή έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Τουλάχιστον ένας αυτόπτης μάρτυρας αφηγήθηκε ότι ο οδηγός έμοιαζε να χτυπάει τους πεζούς εσκεμμένα, τον έναν μετά τον άλλον, επί ενάμισι χιλιόμετρο.

Πέντε άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας Σάνιμπρουκ, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπός του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά Ραλφ Γκούντεϊλ είχε σημειώσει πως «η αστυνομία διενεργεί εξονυχιστική έρευνα για να εξακριβωθεί τι συνέβη και γιατί συνέβη, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων».

Πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η βασική υπόθεση στην έρευνα είναι αυτή της τρομοκρατικής ενέργειας, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να πιστεύει κανείς πως το συμβάν οφειλόταν σε ατύχημα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Ryder System Inc επιβεβαίωσε ότι ένα από τα φορτηγάκια που νοίκιαζε ενεπλάκη στο συμβάν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις καναδικές αρχές.