Σοκ στην ελληνική κοινότητα του Τορόντο μετά την ένοπλη επίθεση

23/07/2018, 13:19
383b135294e674d13368358779bdc328

Σοκαριστικές μαρτυρίες από την πολυαίμακτη ένοπλη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα, στην ελληνική συνοικία του Τορόντο, έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 13 άτομα, μεταξύ αυτών κι ένα μικρό κορίτσι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να υπάρχουν νεότερα για την πορεία της υγείας της. Νεκρός είναι και ο 30χρονος δράστης έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Τορόντο, Μαρκ Σόντερς

Η Στέιβι Καρνούσκου βρισκόταν με φίλους της έξω από το μπαρ Logo στην νότια πλευρά του Ντάνφορθ, ανατολικά της λεωφόρου Λόγκαν. «Ακουσα «μπαμ, μπαμ» και γύρισα διότι νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα… και μετά η μητέρα ενός φίλου μου άρχισε να φωνάζει «μάς πυροβολούν-τρέξτε μέσα» », λέει η Στέιβι Καρνούσκου, η οποία εκείνη την ώρα έλαβε κλήση από την αδελφή της που βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση, διότι δεν μπορούσε να βρει τον αρραβωνιαστικό της. Κοιτάζοντας έξω είδε δύο θύματα, που της φάνηκε ότι ήταν γυναίκες, πεσμένα στο απέναντι πεζοδρόμιο.

«Προσπαθούσαν να τις σώσουν»

Δέκα λεπτά μετά, η Στέιβι Καρνούσκου βγήκε και είδε δύο γυναίκες πεσμένες στο έδαφος και ανθρώπους που προσπαθούσαν να τις σώσουν κάνοντάς τους τεχνητή αναπνοή. «Για την μία μπορούσα να δω τα πόδια της, ήταν μελανά», δήλωσε η γυναίκα με τρεμάμενη φωνή κλείνοντας με το χέρι το στόμα της. «Ήθελα να την βοηθήσω, αλλά δεν ήξερα τι να κάνω».

Είδε επίσης έναν άνδρα που είχε δεχθεί σφαίρα, πεσμένο στο αίθριο του αρτοποιείου-καφέ Lukumum και έναν άνδρα που προσπαθούσε να τον βοηθήσει. Της φάνηκε ότι πέρασαν τουλάχιστον δέκα λεπτά μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική, ενώ η ίδια και άλλοι διαμαρτυρήθηκαν για το ότι η αστυνομία δεν έφθασε νωρίτερα.

«Ζω στο Ντάνφορθ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πάντα υπάρχει γύρω ένα περιπολικό. Εάν υπήρχε ένα περιπολικό στην περιοχή αυτή, δεν θα μπορούσε να πυροβολεί επί τόση ώρα».

«Νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα»

Ο Μάικλ Κοζάρις εργαζόταν στο εστιατόριο Μεζές, στην βόρεια πλευρά του Ντάνφορθ, όταν άκουσε τα «μπαμ». «Νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα, αλλά το εστιατόριο έχει θόρυβο και δεν το σκέφτηκα και πολύ. Όμως μετά τον δέκατο πυροβολισμό σκέφτηκα «ΟΚ, κάτι συμβαίνει» και είδα ανθρώπους στο αίθριο να πετάγονται».

Ένας συνάδελφος τού είπε «δεν είναι σφαίρες» και βγήκε έξω να δει. «Ακούμε πυροβολισμούς, αλλά δεν βλέπουμε τίποτε» Τότε, ένας άλλος συνάδελφος σερβιτόρος, ο Νικ, του είπε να μπει μέσα, τον τράβηξε και ακούστηκαν άλλοι δύο πυροβολισμοί. Και τότε ο Νικ λέει «Γα…το, με πυροβόλησε. Κάλεσε το 911, ένα ασθενοφόρο», Και αίμα έτρεχε από το χέρι του. Πιστεύουμε ότι η σφαίρα εξοστρακίσθηκε από το πόμολο της πόρτας».

Ο Μάικλ Κοζάρις λέει ότι τηλεφώνησε στο 911 και περίμενε στο ακουστικό πολλά λεπτά πριν κάποιος τρέξει έξω και αρπάξει έναν αστυνομικό. Ο αστυνομικός είπε στον συνάδελφό του ότι έρχεται ασθενοφόρο, αλλά θα πρέπει να περιμένει».

«Ο Νικ χάνει αίμα. Τρέχει παντού, και αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του», δήλωσε ο Κοζάρις και τότε ένα φίλος τον μετέφερε με το αυτοκίνητό του στο κοντινό νοσοκομείο Michael Garron.

Ο Μάικλ Κοζάρις δήλωσε ότι άκουσε ότι ο συνάδελφός του έκανε ακτινογραφίες και πιστεύει ότι η σφαίρα βρίσκεται ακόμη στο χέρι

Σε κρίσιμη κατάσταση ένα κοριτσάκι

Και οι 13 τραυματίες από τα πυρά του 30χρονου άνδρα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία του Τορόντο και σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες που έρχονται από τον Καναδά ένα κοριτσάκι νοσηλεύεται σε «κρίσιμη κατάσταση», χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποιο νεότερο για την πορεία της υγείας του.

Ο κ. Σόντερς δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του δράστη. Η ιστοσελίδα του καναδικού τηλεοπτικού δικτύου CTV και το τηλεοπτικό δίκτυο CBC, επικαλούμενα πηγές από την αστυνομία του Τορόντο, ανέφεραν πως ο δράστης είναι 30 ετών χωρίς, ωστόσο, να δώσουν άλλες πληροφορίες γι αυτόν.