Oxfam: Οι επενδύσεις των δισεκατομμυριούχων «μολύνουν» περισσότερο το περιβάλλον

11/11/2022, 11:24
Oxfam: Οι επενδύσεις των δισεκατομμυριούχων «μολύνουν» περισσότερο το περιβάλλον

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής της Αιγύπτου.

Περί τα 393 εκατομμύρια μετρικούς τόνους Co2 ετησίως παράγουν οι επενδύσεις 125 δισεκατομμυριούχων, αποκαλύπτει έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam. Αυτή είναι η αντίστοιχη παραγωγή Co2 σε ολόκληρη τη Γαλλία και κάνει τις ετήσιες εκπομπές του μέσου δισεκατομμυριούχου 1.000.000 φορές υψηλότερες από ένα άτομο στο φτωχότερο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη μελέτη έχουν συνολικό μερίδιο 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε 183 εταιρείες, το οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται ανά δισεκατομμυριούχο, ετησίως. Άνθρωποι εκτός του πλουσιότερου 10% του κόσμου εκπέμπουν κατά μέσο όρο 2,76 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως αναφέρει η έρευνα.

Πώς μολύνουν οι επενδύσεις

Η έκθεση της Oxfam ανέλυσε το πώς 125 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είχαν επενδύσει τα χρήματά τους και εξέτασε τις εκπομπές άνθρακα αυτών των επενδύσεων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 14% των επενδύσεων των δισεκατομμυριούχων αφορούσε σε «ρυπαντικές βιομηχανίες», όπως η μη ανανεώσιμη ενέργεια και υλικά όπως το τσιμέντο, ενώ ο μέσος επενδυτής έχει το μισό ποσό επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς. Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 «να εκθέσουν και να αλλάξουν τον ρόλο που παίζουν οι μεγάλες εταιρείες και οι πλούσιοι επενδυτές τους επωφελούμενοι από τη ρύπανση που οδηγεί την κλιματική κρίση».

«Ο ρόλος των υπερπλούσιων στην υπερφορτιζόμενη κλιματική αλλαγή σπάνια συζητείται. Και [αυτό] πρέπει να αλλάξει». Υπενθυμίζεται πως στην σύνοδο κορυφής COP27, η οποία εγκαινιάστηκε επίσημα την Κυριακή, στην Ερυθρά Θάλασσα στο Σαρμ Ελ Σέιχ συμμετέχουν αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες με βασικό θέμα συνομιλιών τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.