Fed: Μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ

03/03/2021, 22:37
Fed: Μέτριος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ

Μέτριος είναι ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ στις πρώτες έξη εβδομάδες του 2021, διάστημα που ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση της Fed για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, που είναι γνωστή και ως Beige Book. 

Όπως αναφέρει η έκθεση, αν και οι επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους, δεδομένης της προόδου του προγράμματος εμβολιασμού, προς το παρόν η κατάσταση βελτιώνεται με αργό ρυθμό.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η έκθεση σημειώνει ότι η απασχόληση βελτιώθηκε, μεν, κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, σταδιακά, δε. Στο θέμα των μισθών αναφέρει ότι κάποια αύξηση καταγράφηκε σε θέσεις εργασίας που έχουν υψηλή ζήτησης

Για το το κρίσιμο ζήτημα του πληθωρισμού, η έκθεση της Fed διαπιστώνει μια μεικτή εικόνα. Όπως σημειώνει, ορισμένες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και βιομηχανίες μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές τους, αλλά πολλές άλλες δεν τα κατάφεραν.

Η έκθεση της Fed επιβεβαιώνει την γενικότερη εκτίμηση των οικονομολόγων ότι η αμερικανική οικονομία στην παρούσα φάση βελτιώνεται αλλά με χαμηλό ρυθμό.