Τζερόμ Πάουελ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγή νομισματικής πολιτικής

17/03/2021, 21:51
Τζερόμ Πάουελ: Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγή νομισματικής πολιτικής

Καλύτερη του αναμενομένου θα είναι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα "τρέξει" μέσα στο 2021 με ρυθμό +6,5%.

Αυτό ανέφερε στη ομιλία του, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς ο διοικητης της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Επίσης, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του 2%, οπότε δεν υπάρχει λόγος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Δεδομένου ότι η οικονομία θα ακόμη εκτεταμένη στήριξη για να επιτευχθεί η επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, τα επιτόκια και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Παρά τα καλά μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Πάουελ χαρακτηρίζει το οικονομικό τοπίο ακόμη αβέβαιο ενώ εξαρτά την πορεία της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό και την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.
Τέλος, η απασχόληση συνεχίζει να μην είναι στα επίπεδα που απαιτείται ώστε να γίνεται λόγος για επιστροφή στην κανονικότητα, με τις γυναίκες και τις μειονότητες να είναι οι κύριοι «χαμένοι» της πανδημικής κρίσης.

Νωρίς να συζητάμε για αλλαγή νομισματικής πολιτικής

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πάουελ, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προχωρήσει η Federal Reserve σε αλλαγή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.

Όπως τόνισε, ο Πάουελ, η αμερικανική οικονομία εμφανίζει σημάδια βελτίωσης ωστόσο δεν έχει ακόμη επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και μέχρι να συμβεί αυτό η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της και τα επιτόκιά της.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετική με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, ο Πάουελ τόνισε η Fed θα πρέπει να δει μια σημαντική και διαρκή κίνηση του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% προτού εξετάσει αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της.

"Περιμένουμε ότι θα αρχίσει να σημειώνεται ταχύτερη πρόοδος τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον πληθωρισμό όσο προχωρά το έτος λόγω της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, της δημοσιονομικής τόνωσης που παρέχουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "Περιμένουμε να συμβεί αυτό, αλλά θα πρέπει πρώτα να το δούμε”.

"Έχουμε πει ότι θα συνεχίσουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων με αυτόν τον ρυθμό μέχρι να δούμε ‘ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο’ και συγκεκριμένα πραγματική πρόοδο και όχι εκτιμώμενη προόδου. Και αυτή είναι μια διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη προσέγγισή μας”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Fed.

Ερωτηθείς εάν ήρθε η ώρα η Fed να αρχίσει να σκέφτεται ή ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ο Πάουελ απάντησε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς.

"Όταν δούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όταν δούμε πραγματικά δεδομένα που θα υποδηλώνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο… τότε θα το πούμε”, σημειωσε και πρόσθεσε: "Και θα το πούμε πριν προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για περιστολή” του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων.