Fed: Αμετάβλητη η πολιτική έως την πραγματική βελτίωση της οικονομίας

07/04/2021, 21:52
Fed: Αμετάβλητη η πολιτική έως την πραγματική βελτίωση της οικονομίας

Είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ομολόγων) από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), δεδομένου ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν έχουν επιτευχθεί, ακόμη.

Αυτό ανέφεραν αξιωματούχοι της Fed, στην τελευταία τους συνάντηση στις 16 και 17 Μαρτίου, σύ,φωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της τράπεζας.

Συμπερασματικά, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν την οικονομία να σημειώνει σημαντική βελτίωση, εκτιμούν ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόοδος πριν αλλάξουν τη νομισματική πολιτική και πρόσθεσαν ότι τα 120 δισ. δολάρια τον μήνα σε αγορές ομολόγων "παρείχαν σημαντική υποστήριξη στην οικονομία".

Στη συνάντηση, τα μέλη της Fed ψήφισαν να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν και να συνεχιστεί η αγορά ομολόγων αξίας τουλάχιστον 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Επιπλέον, η επιτροπή αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η μέση εκτίμηση για το ΑΕΠ 2021 αης Fed ναθεωρήθηκε στο 6,5%, σημαντικά αυξημένη από το 4,2% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 2,2%, ελαφρώς πάνω από τον παραδοσιακό στόχο του 2% της Fed.

Οι επενδυτές ανέμεναν τα πρακτικά ευελπιστώντας σε πρόσθετες ενδείξεις σχετικά με το ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων μελλοντικά αλλά και πώς βλέπουν οι αξιωματούχοι το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού αγορών περιουσιακών στοιχείων. Οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ακόμη και με την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, είναι απίθανο να συσφίξουν την πολιτική μέχρι να δουν "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο" στους οικονομικούς τους στόχους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες της αγοράς περίμεναν ότι η Fed θα άλλαζε τουλάχιστον τη διάρκεια των ομολόγων που αγοράζει για να περιορίσει την απότομη φετινή άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

Ωστόσο, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι βλέπουν την άνοδο των επιτοκίων ως αντανάκλαση των ισχυρότερων προσδοκιών ανάπτυξης και όχι των πληθωριστικών πιέσεων.