Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαπιστώνει η Fed

15/04/2021, 00:09
Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαπιστώνει η Fed

H ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιταχύνθηκε στην αρχή της άνοιξης και περισσότερες εταιρείες επιδίωξαν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους, σύμφωνα με την σχετική έκθεση ( Beige Book) της Ομοσπονδιακής Κνετρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

«Η εθνική οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε σε έναν μέτριο ρυθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τις αρχές Απριλίου» αναφέρεται στην έκθεση της Fed που καλύπτει διάστημα έξι εβδομάδων.

Όπως μετέδωσε το Marketwatch, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε όλη τη χώρα μετά τη χορήγηση επιταγών 1.400 δολαρίων σε μεγάλο αριθμό Αμερικανών.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους υπαλλήλους.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η έκθεση της Fed αναφέρει ότι αυξήθηκε ελαφρών από τις αρχές του έτους. Οι εταιρείες πλήρωσαν ακριβότερα πολλές βασικές προμήθειες όπως μέταλλα, καύσιμα, τρόφιμα και ξυλεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού περιορίζουν επίσης την παραγωγή.

"Οι επιχειρήσεις εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για αύξηση του πληθωρισμού κατά το υπόλοιπο του έτους", αναφέρει η Boston Fed.

Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε σε υψηλό 2,5 ετών, στο 2,6% τον Μάρτιο, εντείνοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες των οικονομολόγων.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και θα εξασθενίσει καθώς η οικονομία επιστρέφει στο φυσιολογικό και ικανοποιείται η ζήτηση.

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί έως και κατά 7% το 2021 και να ανακτήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν λόγω της πανδημίας - αλλά μόνο εάν η πανδημία συνεχίσει να επιβραδύνεται.

Τζερόμ Πάουελ: Θα ακολουθήσουμε ίδια τακτική

Παράλληλα, ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησε το 2013 και το 2014 όταν θα αποφασίσει να άρει το πρόγραμμα της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι ο περιορισμός των αγορών θα προηγηθεί κατά "πολύ” της όποιας αύξησης των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε το Economic Club of Washington, ο Πάουελ, όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι τα βήματα άρσης της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed, απάντησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων "πολύ πριν τη στιγμή που θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων”.

Η Fed επί του παρόντος συνεχίζει την πολιτική έκτακτης ανάγκης που υιοθέτησε όταν η πανδημία του κορονοϊού έπληξε την αμερικανική οικονομία την περασμένη άνοιξη, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει το επιτόκιό της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Μάρτιο και να διοχετεύει δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να αποτρέψει μια οικονομική κρίση.

Από πέρυσι το καλοκαίρι, η Fed αγοράζει ομόλογα ύψους 40 δισ. δολαρίων και ενυπόθηκους τίτλους αξίας 80 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, με στόχο να ενισχύσει την οικονομία και να διατηρήσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.