Fed: Με μεγαλύτερη ταχύτητα αναπτύχθηκε η οικονομία τον Απρίλιο και Μάϊο

02/06/2021, 22:20
Fed: Με μεγαλύτερη ταχύτητα αναπτύχθηκε η οικονομία τον Απρίλιο και Μάϊο

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά όχι σε επίπεδο τέτοιο που να χαρακτηρίζεται εκρηκτικό, αναφέρει η τελευταία έκθεση (Beige Book) της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σϋμφωνα με την "Μπεζ Βίβλο", που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό το διάστημα από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου από ό,τι κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς,

Όπως σημειώνει η έκθεση, η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε συνολικά με "μέτριο ρυθμό", ωστόσο αυτός ήταν ταχύτερος σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, ενώ και η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε παρά τις σημαντικές προκλήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Μπεζ Βίβλος αναφέρει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να αυξάνονται καθώς τόσο οι τιμές εισροών όσο και οι τιμές πώλησης κινήθηκαν ανοδικά.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι εταιρείες αύξησαν το εργατικό δυναμικό τους με σταθερό ρυθμό, ενώ ορισμένες ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι με χαμηλό ωρομίσθιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οδήγησε ορισμένες επιχειρήσεις να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Fed αναφέρει ότι η οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική πορεία ανάπτυξης, αλλά ίσως όχι στο επίπεδο "έκρηξης" για το οποίο μιλούν πολλοί οικονομολόγοι.