Τζερόμ Πάουελ: Δεν θα προχωρήσουμε σε προληπτική αύξηση επιτοκίων

22/06/2021, 23:14
Τζερόμ Πάουελ: Δεν θα προχωρήσουμε σε προληπτική αύξηση επιτοκίων

Την εκτίμησή του ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στηΒουλής των Αντιπροσώπων. 

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι έχει "ένα επίπεδο εμπιστοσύνης" πως οι τιμές θα υποχωρήσουν σταδιακά, αν και επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε θα εξομαλυνθούν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν προκαλέσει την άνοδο των τιμών.

"Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού. Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών", ανέφερε ο Πάουελ.

O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, "που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας".

"Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν", ανέφερε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν. Η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, ανέφερε.

Ο Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, σημειώνοντας ότι "περιμένω η προσφορά εργασίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας να κινηθούν ανοδικά για το υπόλοιπο του έτους".

"Νομίζω ότι θα δούμε ισχυρούς ρυθμούς δημιουργίας θέσεων απασχόλησης το φθινόπωρο", πρόσθεσε.