Τζερόμ Πάουελ: Είναι νωρίς ακόμη για αλλαγή στην νομισματική πολιτική της Fed

14/07/2021, 17:30
Τζερόμ Πάουελ: Είναι νωρίς ακόμη για αλλαγή στην νομισματική πολιτική της Fed

Η αμερικανική οικονομία απέχει πολύ ακόμη από το επίπεδο, βάσει του οποίου η Fed θα μπορούσε να συσφίξει την χαλαρή νομισματική πολιτική της. Αυτό αναμένεται να δηλώσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο της ομιλίας που θα κάνει ενώπιον της Επιτροπής, ο Πάουελ αναμένεται να σημειωθεί μεν ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο θα τονίσει ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της Fed έχει αναφέρει και στο παρελθόν ότι η "ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος” προς την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών που έχει θέσει ως στόχο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πριν προχωρήσει σε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της "απέχει πολύ”.

Θα επισημάνει, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν τουλάχιστον για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ομολόγων). Όσον αφορά των πληθωρισμό, ο Πάουελ θα τονίσει ότι "έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμένει σε υψηλό επίπεδο του επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει”, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθησή του ότι η τρέχουσα άνοδος είναι προσωρινή και οι τιμές θα μειωθούν όσο επιστρέφει η οικονομία στην κανονικότητα.

Ο Πάουελ αναμένεται, ακόμη, να επαναλάβει ότι τα δύο μέτρα πολιτικής της Fed "μαζί με την ισχυρή άποψή μας για τα επιτόκια και το ύψος του ισολογισμού, θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή στήριξη στην οικονομία έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη.

Οι αγορές αναμένουν, πάντως, με ενδιαφέρον την κατάθεση του Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, καθώς ψάχνουν τυχόν ενδείξεις για το πότε σχεδιάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων, ενόσω διατηρεί τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν.