Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Από το Νοέμβριο η σταδιακή μείωση αγοράς ομολόγων

03/11/2021, 22:36
Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Από το Νοέμβριο η σταδιακή μείωση αγοράς ομολόγων

Αμετάβλητα, στο εύρος του 0% έως 0,25% διατηρεί τα επιτόκια η Fed, ενώ από τον τρέχοντα μήνα αρχίζει την σταδιακή μείωση αγοράς ομολόγων. 

Αυτές είναι οι δύο βασικές ανακοινώσεις που προέκυψαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Αναφορικά με των πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι οι τρέχουσες αυξημένες τιμές στις ΗΠΑ δεν οφείλονται στη σφιχτή αγορά εργασίας. "Ο πληθωρισμός που βλέπουμε δεν οφείλεται πραγματικά στη σφιχτή αγορά εργασίας. Οφείλεται στις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στις ελλείψεις και στην πολύ ισχυρή ζήτηση", πρόσθεσε.

Ακόμη, σημείωσε "η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, που διαρκούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Κάτι που με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών".

Όσον αφορά την αύξηση των μισθών καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας, ο Πάουελ σημείωσε ότι δεν βλέπει σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σπιράλ αύξησης μισθών - τιμών, όταν δηλαδή οι τιμές αυξάνονται ως αποτέλεσμα υψηλότερων μισθών.

Με βάση το σκεπτικό ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το β΄ή το γ΄τρίμηνο του 2022 δεν θα χρειαστεί γρήγορη αύξηση των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά το tapering, η Fed ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, με στόχο να το έχει ολοκληρώσει ως το 2022.