Λευκός Οίκος: Για δεύτερη τετραετία στο "τιμόνι" της  Fed o Τζερόμ Πάουελ

22/11/2021, 18:23
Λευκός Οίκος: Για δεύτερη τετραετία στο

Στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ θα παραμείνει -εκτός απροόπτου- ο Jerome Powell, ο οποίος προτάθηκε από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη διαδοχική 4ετία.  

«Ο πρόεδρος Πάουελ προσέφερε μια σταθερή ηγεσία σε ένα διάστημα άνευ προηγουμένων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης στη σύγχρονη ιστορία και επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Federal Reserve» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Θυμίζουμε πως η επιλογή φαινόταν να «παίζεται» μεταξύ δύο ονομάτων, τον ίδιο τον κύριο Πάουελ και την Κυβερνήτη της Fed, Λάελ Μπρέναρντ. Η τελευταία ήταν η επιλογή της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος αλλά και των πράσινων ακτιβιστών που θεωρούσαν πως ο Τζερόμ Πάουελ δεν προώθησε μια πράσινη στροφή στις επιλογές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα φαινόταν πως η υποψηφιότητα Μπρέναρντ κέρδιζε έδαφος, με τους αναλυτές να έχουν αρχίσει να συζητούν τι θα ακολουθήσει μια πιο… μετριοπαθή στροφή της Fed, όμως τελικά η επιρροή της αγοράς αποδείχτηκε πιο ισχυρή.

Η διαδικασία

Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση της επανεκλογής Πάουελ από το Καπιτώλιο, με πρώτο σταθμό την αρμόδια επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, πριν το θέμα περάσει στην ολομέλεια.

Η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών με επικεφαλής την Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο κατά της υποψηφιότητας Πάουελ και θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τη διαδικασία. Αντιθέτως, βέβαιη θεωρείται η στήριξη των Ρεπουμπλικάνων, παρά το γεγονός πως και στους κόλπους των συντηρητικών υπάρχουν φωνές πιο διαμαρτύρονται για την… υπερβολικά χαλαρή πολιτική της Fed απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό. Όμως, σε γενικές γραμμές ο κύριος Πάουελ, ο οποίος διορίστηκε στο τιμόνι της Fed από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει πιο εύκολο έργο να μαζέψει ψήφους στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων.

Πάντως, η κυρία Μπρέναρντ δεν θα μείνει… πολύ παραπονεμένη, διότι διασφάλισε την αναβάθμιση της σε αντιπρόεδρο της Τράπεζας, διαδεχόμενη τον νυν αντιπρόεδρο Ρίτσαρντ Κλαρίντα, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

«Όπως έχω αναφέρει ξανά, δεν μπορούμε απλά να γυρίσουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν την πανδημία, χρειάζεται να χτίσουμε ξανά την οικονομία μας καλύτερα και είμαι πεπεισμένος πως ο πρόεδρος Πάουελ μαζί με την Dr Μπρέναρντ θα συνεχίσουν να εστιάζουν στη διατήρηση του πληθωρισμού χαμηλά, στην σταθερότητα των τιμών και στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης, ώστε η οικονομίας μας να γίνει πιο ισχυρή από ότι ήταν» ανέφερε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν του κυρίου Μπάιντεν, με το οποίο σκιαγραφούσε το τι περιμένει από το νέο ισχυρό δίδυμο στην κορυφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.