Ανοίγει την πόρτα σε υψηλότερες και πιθανώς ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων η Fed

08/03/2023, 15:40
Ανοίγει την πόρτα σε υψηλότερες και πιθανώς ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων η Fed

Διατεθειμένος να εισάγει και άλλα σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού εμφανίστηκε στην ομιλίας του πρόεδρος της Fed Jerome Powell.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο σε απάντηση των πρόσφατων ισχυρών οικονομικών στοιχείων και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερα βήματα εάν το “σύνολο” των εισερχόμενων πληροφοριών υποδηλώνει ότι απαιτούνται σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, δήλωσε στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, προειδοποίησε την Τρίτη ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να κινηθούν υψηλότερα από ό,τι περίμεναν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Επικαλούμενος στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος και τα οποία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρουσίασε στα τέλη του 2022, ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε για αυστηρότερη νομισματική πολιτική στο μέλλον για να επιβραδύνει την αναπτυσσόμενη οικονομία.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο Powell σε δηλώσεις που προετοιμάστηκε για δύο εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα στο Capitol Hill. «Εάν το σύνολο των δεδομένων έδειχνε ότι απαιτείται ταχύτερη σύσφιξη, θα ήμασταν έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε.

Αυτές οι παρατηρήσεις έχουν δύο συνέπειες

Πρώτον, ότι το υψηλότερο επίπεδο, ή το τερματικό, του επιτοκίου των ομοσπονδιακών τίτλων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ένδειξη από τους αξιωματούχους της Fed και,

Δεύτερον, ότι η μικρότερου βαθμού αυξήσεις του επιτοκίου του περασμένου μήνα (των 25bps) θα μπορούσε να είναι βραχύβια εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίσουν να είναι εντονότερα.

Στην εκτίμησή τους τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι καθόρισαν το τερματικό επιτόκιο (terminal rate) στο 5,1%.

Στο εύρος του 5,5%-5,75% κινήθηκαν οι τρέχουσες τιμές των T-bills μετά τις δηλώσεις

Οι τρέχουσες τιμές (Current market pricing) της αγοράς κινήθηκαν υψηλότερα μετά τις παρατηρήσεις του Powell, σε ένα εύρος 5,5%-5,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομίλου CME.

Ο Powell δεν διευκρίνισε πόσο ψηλά πιστεύει ότι θα ανέβουν τελικά τα ποσοστά.

Η ομιλία έρχεται με τις αγορές γενικά αισιόδοξες ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε χαντάκι.

Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του Powell .

Δείτε live την απολογία του εδώ,