Εθνική τραγωδία με 74 νεκρούς από την πύρινη λαίλαπα που έζωσε την Αττική

24/07/2018, 11:47
kineta10-1-1200x661

Ακόμα μια μεγάλη εθνική τραγωδία ζει ο τόπος μας. Από χθες όταν και ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα σε τρία διαφορετικά μέτωπα ανά την Αττική μέχρι και σήμερα το πρωί ο τραγικός απολογισμός είναι 74 νεκροί, περισσότεροι από 100 αγνοούμενοι, 187 τραυματίες -οι 23 είναι παιδιά- στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες καθώς υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι, για τον εντοπισμό των οποίων επιχειρεί η Πυροσβεστική παράλληλα με την κατάσβεση των πυρκαγιών. Οι τελευταίοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.


Αναζητούν τους αγνοούμενους


Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, οι οποίοι εκφράζονται φόβοι ότι ξεπερνούν τους εκατό. Ομάδες πεζών περιπόλων αποτελούμενες από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος διεξάγουν έρευνες στις περιοχές Νέος Βουτζάς, Μάτι και Ραφήνα.


Η εικόνα με τους τραυματίες

Από το υπουργείο Υγείας δόθηκε στη δημοσιότητα η κατάσταση των τραυματιών ανά νοσοκομείο που νοσηλεύονται, καθώς και το πως κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου για την Κινέτα και το Μάτι - Νέο Βουτζά:

«Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, στις 17:00, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), ενημερώθηκε για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή της Κινέττας.
Άμεσα, ο διοικητής Ε.Κ.ΕΠ.Υ., Νικόλαος Παπαευσταθίου, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατόπιν συνεννόησης, τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα τα Γ.Ν. Κορίνθου, Π.Γ.Ν.Α. "Αττικόν" και το Κέντρο Υγείας Μεγάρων. Ταυτόχρονα απέστειλε άμεσα ικανό αριθμό ασθενοφόρων και Κινητών ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) στην περιοχή.

Από την περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς διεκομίσθησαν προς το Π.Γ.Ν.Α. "Αττικόν" 8 περιστατικά κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης παρασχέθηκαν οι Α΄ Βοήθειες από το Κ.Υ. Μεγάρων σε κατοίκους της περιοχής.

Στις 20:00, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. λαμβάνει πληροφορία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) και το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) για εκδήλωση νέας πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας.

Τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός", "Κ.Α.Τ." και Γ.Ν.Α. "Σισμανόγλειο". Την ίδια στιγμή και κατόπιν αιτήματος του Π.Σ., αποστέλλεται στην περιοχή μεγάλος αριθμός Ασθενοφόρων και ΚΙΜ.

Από τις 23:00 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διεκομίσθηκαν,

- στο Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός": 79 περιστατικά εκ των οποίων τα 6 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,

- στο Γ.Ν.Α. "Σισμανόγλειο": 55 περιστατικά,

- στο Γ.Ν.Α. "Κ.Α.Τ.": 12 περιστατικά εκ των οποίων τα 4 διασωληνώθηκαν λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους,

- στο Γ.Ν. Ελευσίνας "Θριάσιο": 2 περιστατικά,

- στο Π.Γ.Ν.Α. "Αττικόν": 8 περιστατικά και

- στο Γ.Ν.Παίδων Α. "Η Αγ. Σοφία": 16 περιστατικά (παιδιά).

Σε μεγάλο αριθμό περιστατικών παρασχέθηκαν Α΄ Βοήθειες από διασώστες και Ιατρούς των ΚΙΜ και του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση κυρίως αναπνευστικής δυσχέρειας χωρίς να χρήζουν διακομιδής σε νοσοκομείο.

Σήμερα, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 και μετά τα εξιτήρια που δόθηκαν από τα αναφερόμενα Νοσοκομεία σε περιστατικά που δεν έχρηζαν νοσηλείας, η κατάσταση νοσηλευομένων έχει ως εξής:

- Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός": 17 νοσηλευόμενοι και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς,

- Γ.Ν.Α. "Κ.Α.Τ.": 3 νοσηλευόμενοι και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς,

- Γ.Ν.Α. "Σισμανόγλειο": 26 νοσηλευόμενοι,

- Γ.Ν. Ελευσίνας "Θριάσιο": 9 νοσηλευόμενοι,

- Π.Γ.Ν.Α. "Αττικόν": 6 νοσηλευόμενοι και

- Γ.Ν.Παίδων Α. "Η Αγ. Σοφία": 23 νοσηλευόμενοι (παιδιά) . Νωρίς το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο τα 11.

Σήμερα το πρωί, κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, αποτελούμενου από τον Αν. Γενικό Γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρό, την Υπ/τρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠε) κα Χρυσάνθη Κισκήρα, τον Υπ/τή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Ηλία Πετρόπουλο, μετέβη στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πληγείσες περιοχές (Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Σπάτων), για τον περαιτέρω συντονισμό των δράσεών τους.
Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν ομαλά, ενισχυμένα, με αυξημένη δύναμη προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών, και πλήρη υποστήριξη σε μέσα και υγειονομικό υλικό».
Σκηνές Πομπηίας

Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφει ο φακός στο Μάτι, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας εντοπίστηκαν περίπου 26 σοροί. Οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, βρέθηκαν σε ένα χωράφι σε μικρή απόσταση από την Αργυρά Ακτή.

Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι αυτοί, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, επιχείρησαν ματαίως να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, αλλά εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προχώρησαν έως εκεί που μπορούσαν, καθώς το χωράφι καταλήγει σε έναν γκρεμό, πάνω από την ακτή, και εγκλωβίστηκαν.

Οι εικόνες που καταγράφει ο φακός στο Μάτι θυμίζει την τραγωδία της Ηλείας του 2007. Καμμένα αυτοκίνητα σε δρόμο που οδηγούσε στην παραλία, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν, προσπαθώντας να διαφύγουν από τις φλόγες που τους κύκλωσαν ραγδαία. Σύμφωνα με αναφορές, ο πύρινος όλεθρος είχε ταχύτητα 70 χλμ την ώρα…
Ανασύρονται νεκροί και από τη θάλασσα

Επιπλέον, εκτός από τους απανθρακωμένους, υπάρχουν και άνθρωποι που στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες έφτασαν στις παραλίες και βούτηξαν στη θάλασσα. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς δεν τα κατάφεραν και οι διασώστες τους ανασύρουν νεκρούς. Το έργο της περισυλλογής νεκρών από τη θάλασσα βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας. Σήμερα, Τρίτη, εντοπίστηκαν ακόμη δύο στην περιοχή της Αρτέμιδας.