ΝΑΤΟ: Στην Αθήνα το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής

06/09/2021, 20:43
ΝΑΤΟ: Στην Αθήνα το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής

Στην Αθήνα, από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου, συγκαλείται η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ όπως αποφάσισε η  Συμμαχία.

Όπως ανακοινώθηκε, το συνέδριο με οικοδεσπότη τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρέχει τη δυνατότητα στους αρχηγούς 'Αμυνας της Συμμαχίας να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα στρατηγικής σημασίας.

Αναλυτικότερα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν οι επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, η διάταξη Αποτροπής και 'Αμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους «Αποτροπή και 'Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ».

Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», καθώς και οι απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της.

Στο συνέδριο θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ναύαρχος Rob Bauer ενώ σε κάθε συνεδρίαση θα υποστηρίζεται από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης στρατηγό Tod Wolters (SACEUR) και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού στρατηγό André Lanata (SACT).

Σημειώνεται ότι η στρατιωτική Επιτροπή συγκαλείται σε επίπεδο αρχηγών 'Αμυνας δύο φορές το χρόνο στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο συνεδρίου, η διεξαγωγή του οποίου αναλαμβάνεται από ένα κράτος - μέλος της Συμμαχίας.

Η επίσημη τελετή έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στις 08:30 το πρωί, θα συνεδριάσει η Στρατιωτική Επιτροπή σε επίπεδο αρχηγών 'Αμυνας ενώ στις 17:45 το απόγευμα, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ναύαρχος Rob Bauer και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.