Κακοκαιρία «Μπάρμαρα»: Ουρές στην Αττική για αντιολισθητικές αλυσίδες – Κόστος και πρόστιμα

04/02/2023, 16:50
Κακοκαιρία «Μπάρμαρα»: Ουρές στην Αττική για αντιολισθητικές αλυσίδες – Κόστος και πρόστιμα

Η μη συμμόρφωση των οδηγών, επισύρει πρόστιμο.

Σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ έχουν σπεύσει οι πολίτες προκειμένου να αγοράσουν αντιολισθητικές αλυσίδες, εν όψει της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Καθώς οι αρμόδιες αρχές έχουν σημάνει συναγερμό για την εκδήλωση σφοδρών χιονοπτώσεων, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, υποχρεωτική καθίσταται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Η μη συμμόρφωση των οδηγών, επισύρει πρόστιμο 80 ευρώ.

Συγκεκριμένα, πλέον όταν σε μία περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή η Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, θα πρέπει οι οδηγοί που κινούνται προς το συγκεκριμένο μέρος να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικά ή ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα.

Αυτή η απόφαση, αλλά και οι μνήμες από τον Ιανουάριο του 2022 με το χάος που επικράτησε στην Αττική από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και τα όσα προκάλεσε σε κεντρικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου αλλά και την Αττική Οδό, οδήγησε τους Αθηναίους σε καταστήματα, προκειμένου να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες για πιο ήπιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα σε αντίστοιχα καταστήματα να σημειωθούν ουρές αρκετών ατόμων.

Το κόστος των αντιολισθητικών εξαρτημάτων

Το κόστος των αντιολισθητικών αλυσίδων κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Οι αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να τις βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ.

Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες, που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ. Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων αφού η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη, «αφού κουμπώνουν επάνω σε κάποια εξαρτήματα των αυτοκινήτων» και κυρίως «ενδείκνυνται για ελαστικά μεγάλων μεγεθών που φέρουν πολύ μεγάλα και πανάκριβα SUV», όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανδρής.

Εν όψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουν ανέβει, «από τότε που είχαν 25-30 ευρώ τώρα τις βρίσκεις 35-40 ευρώ».

Τα πρόστιμα

Όπως διευκρίνισε στο ΣΚΑΪ νωρίτερα ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, το σωστό είναι να υπάρχουν σε κάθε αυτοκίνητο από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο αλυσίδες, χιονολάστιχα ή χιονοκουβέρτες, η ύπαρξη των οποίων, ωστόσο, καθίσταται υποχρεωτική όταν υπάρχουν ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία και την ΕΜΥ για σφοδρά φαινόμενα. Σ’αυτήν την περίπτωση, οι οδηγοί που δε διαθέτουν, είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 40 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης όταν υπάρχει εντολή για κυκλοφορία με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χθες Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες εν όψει της κακοκαιρίας, σημειώνοντας παράλληλα πως «είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση».

Τόνισε επίσης ότι πλέον είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα και πρόσθεσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. από το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.