Πού το πάει ο Απ. Βακάκης; Τώρα βιβλία αλλά και είδη τροφίμων στα ράφια των Jumbo

09/06/2023, 12:03
Πού το πάει ο Απ. Βακάκης; Τώρα βιβλία αλλά και είδη τροφίμων στα ράφια των Jumbo

Η μετοχή έχει πλέον σπάσει το ιστορικό υψηλό της αφού από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη άνω του 50%.

Νέες πηγές προμηθευτών ανακαλύπτει ο Απόστολος Βακάκης.

Έτσι μετά την επέκταση της γκάμας των χωρών από τις οποίες η Jumbo προμηθεύεται προϊόντα νοικοκυριού αλλά και τεχνολογίας με εκατοντάδες κωδικούς από την Ινδία και την Τουρκία, τελευταία η εταιρία έκανε ένα ακόμη βήμα αυτή τη φορά προς τις χώρες της Βαλτικής.

Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά οι χώρες της Βαλτικής για ειδικούς λόγους – γειτνίαση με τις σκανδιναβικές χώρες αλλά και παράδοση παραγωγής σε μια σειρά τροφίμων λόγω υψηλής τεχνογνωσίας – διαθέτουν πολύ ποιοτικά προϊόντα , τα οποία πωλούνται σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Μέχρι πρότινος οι αγορές αυτές ήταν άγνωστες για τις ελληνικές αλυσίδες τροφίμων , αν εξαιρεθούν λίγες εισαγωγές τυροκομικών από τα σούπερ μάρκετ Βερούκας.

Πρόσφατα στα είδη τροφίμων που πωλούνται στην αλυσίδα Jumbo προστέθηκε μια ακόμα αγορά.

Αυτή της Εσθονίας από την οποία η εταιρία του κ. Βακάκη εισάγει σειρά σνάκ μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας της AS Balsnack International, που κατά τις ενδείξεις αποτελεί ένα πρώτο βήμα για στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι στον τομέα των τροφίμων , ο οποίος αποτελεί μιας από τις βασικές νέες δραστηριότητες της Jumbo o όμιλος διαθέτει στα καταστήματά του πολλούς κωδικούς βιομηχανιών της Βουλγαρίας , της Ρουμανίας και της Βόρειας Μακεδονίας αγορές στις οποίες διατηρεί σημαντική δραστηριότητα.

Εκτός των τροφίμων -σνακ – παγωτών- μη οινοπνευματωδών , αλλά και …νερού που η Jumbo ήδη εκατοντάδες κωδικούς η εταιρία κάνει άνοιγμα και στο χώρο των βιβλιοπωλείων.

Δεν αναφερόμαστε βέβαια στον τομέα του σχολικού εξοπλισμού και στα είδη γραφικής ύλης που από πολλών ετών δραστηριοποιείται αλλά στο χώρο του βιβλίου .

Προς το παρόν και σε πειραματική βάση σε κάθε κατάστημα έχει στηθεί ειδικό σταντ στο οποίο εκτίθενται και πωλούνται πολλοί τίτλοι βιβλίων ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Πρόκειται για τριάντα περίπου τίτλους ανά κατάστημα , οι οποίοι όμως διαφέρουν από Jumbo σε Jumbo , στοιχείο που δείχνει πως γίνεται έρευνα αγοράς και ανίχνευσης των διαθέσεων της πελατείας.

Οι τιμές πώλησης είναι πολύ χαμηλές πχ ένα βιβλίο 250 σελίδων έχει μέση τιμή πώλησης τα δύο ευρώ!

Περισσότερα για τις επεκτατικές κινήσεις της εταιρίας πρόκειται να γίνουν γνωστά κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται πως η διοίκηση έπειτα από έκτακτες χρηματικές διανομές 1,155 ευρώ για το 2022, γνωστοποίησε πως δεν θα προτείνει προς την προσεχή τακτική γ.σ. την διανομή επιπλέον μερίσματος πέραν αυτού που έχει ήδη καταβληθεί στους μετόχους.

Πάντως η μετοχή έχει πλέον σπάσει το ιστορικό υψηλό της αφού από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη άνω του 50%.

Στην τελευταία έκθεσή της για την εταιρία η HSBC επισημαίνει πως υπεραπέδωσε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και του πληθωριστικού «κύματος» να έπονται.

Η σωρευτική αύξηση των πωλήσεων της Jumbo παραμένει ισχυρή, σημειώνοντας ακόμη και 25% αύξηση σε ετήσια βάση για το πρώτο τετράμηνο του 2023.

Η HSBC αναμένει μια αύξηση πωλήσεων κατά 15% το 2023, σταθμισμένη προς το πρώτο εξάμηνο του 2023, με σταδιακή εξομάλυνση το επόμενο εξάμηνο, με αποτέλεσμα μια κλίμακα εσόδων της τάξεως του 1,3x των επιπέδων του 2019 (δηλαδή κατά 1,3 φορές υψηλότερα από του 2019).