Σταϊκούρας: Έρχεται voucher για διασύνδεση στις ταμειακές μηχανές με τα POS

31/03/2023, 18:43
Σταϊκούρας: Έρχεται voucher για διασύνδεση στις ταμειακές μηχανές με τα POS

Μέχρι 30 -31 Ιουνίου θα πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν αναβαθμίσει τις ταμειακές τους μηχανές σε POS

Η φοροδιαφυγή έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα – κυρίως – της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται σημαντική αύξηση στην εισπραξιμότητα των βεβαιωμένων φόρων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του σχεδίου και του χρονοδιαγράμματος της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Όπως τόνισε ο υπουργός ψηφιακά εργαλεία, μεταρρυθμίσεις και έργα κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ενώ συνέβαλαν στην τόνωση της φορολογικής συμμόρφωσης και ενίσχυσαν τη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με κεντρικό άξονα την ηλεκτρονική πλατφόρμα του “myDATA”, μέσα από το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,93 δισ. μεταφορές εγγράφων, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται στα 1,3 τρισ. ευρώ, ενώ οι εγγεγραμμένες εταιρείες ανέρχονται σε 1,19 εκατομμύρια.

Αναφερόμενος στις αιτίες πίσω από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που έχει επιτευχθεί, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε τρεις παράγοντες.

1ον. Στην ανάπτυξη.

Η οικονομία αναπτύσσεται, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καλύτερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 6% το 2022, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Και φέτος, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,3%, πολύ υψηλότερα από το 1,8% που υποστηρίζαμε μέχρι πρόσφατα.

2ον. Στην εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων.

Το ποσοστό εισπραξιμότητας βεβαιωμένων φόρων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα από τη Κυβέρνηση.

Μάλιστα, η πιο σημαντική αύξηση παρατηρείται στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.

Αύξηση στο ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών εντοπίζεται, δευτερευόντως, σε όλες τις κατηγορίες, και κυρίως σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, έως 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.

3ον. Στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Η φοροδιαφυγή έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα – κυρίως – της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «κενό» ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, παρουσίασε πτώση στην Ελλάδα κατά 3,7%, από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020.

Η εν λόγω μεταβολή αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντικατοπτρίζει ετήσια πτώση φοροδιαφυγής από ΦΠΑ κατά 1,53 δισ. ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, αυτά τα 3 ουσιώδη στοιχεία συνιστούν σημαντική, θετική εξέλιξη για τη χώρα, με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής και κυρίως, στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για ακόμα χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Σταϊκούρα, αφορά:

  • την τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα
  • λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ,
  • την υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS,
  • την έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών,
  • την παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου από τους κατασκευαστές, και
  • τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους.