Κων/νος Μαργαρίτης: Το πράσινο ομόλογο αποτελεί δέσμευση της ΕΕ για βιωσιμότητα.

18/10/2021, 12:59
Κων/νος Μαργαρίτης: Το πράσινο ομόλογο αποτελεί δέσμευση της ΕΕ για βιωσιμότητα.

Η καθημερινότητα των πολιτών είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

Η ακρίβεια, η ανεργία, η αντιμετώπιση της νόσου covid-19, είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα προβλήματα.

Το κράτος καλείται να στηρίξει τη μικρομεσαία τάξη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Η Ελλάδα του μέλλοντος έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της και οφείλει να τις αντιμετωπίσει με ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το πρώτο πράσινο ομόλογο NextGenerationEU και συγκέντρωσε 12 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινου ομολόγου στην ιστορία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η ΕΕ αναμένεται να κατακτήσει τη θέση του μακράν μεγαλύτερου εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο, παρέχοντας σημαντική ώθηση στις βιώσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές και χρηματοδοτώντας την πιο πράσινη ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία. Χάρη στο υψηλό ποσοστό υπερκάλυψης και τους εξαιρετικούς όρους τιμολόγησης, η έκδοση είναι μια ελπιδοφόρα αρχή του προγράμματος πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, το οποίο θα φτάσει έως και τα 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026.

Το 15ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές, ενώ τα βιβλία προσφορών ξεπέρασαν τα 135 δισ. ευρώ. Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον ευρέος φάσματος επενδυτών.

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Η έκδοση του ομολόγου είναι ένα δυνατό ξεκίνημα για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Αναμένεται να αναδείξει την ΕΕ στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο και αποτελεί ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης της ΕΕ για βιωσιμότητα. Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε σαφές στους επενδυτές ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης. »

Η έκδοση αυτή ακολουθεί την έγκριση του πλαισίου για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU νωρίτερα τον Σεπτέμβριο. Το πλαίσιο, το οποίο συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές των πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA), η οποία αποτελεί πρότυπο της αγοράς για τα πράσινα ομόλογα, διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα χρησιμοποιηθούν για πράσινες επενδύσεις. Οι αναφορές της Επιτροπής σχετικά με τη χρήση των εσόδων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δαπανών που χρηματοδοτούνται από πράσινα ομόλογα NextGenerationEU θα υποβάλλονται σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Τουλάχιστον το 37 % κάθε σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πρέπει να είναι αφιερωμένο στην πράσινη μετάβαση, ενώ πολλά κράτη-μέλη προσπαθούν να υπερβούν αυτό το ποσοστό.

Είναι μια μεγάλη πρόκληση να επωφεληθεί ο κόσμος του τουρισμού από αυτή τη γενναία χρηματοδότηση. Οι μηχανισμοί του κράτους να δουλέψουν ταχύτατα και το ΞΕΕ να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε πως η επανεκκίνηση δεν σημαίνει αυτόματα και ανάκαμψη, σημειώνοντας τις έντονες διαφοροποιήσεις που υπάρχουν κυρίως σε ότι αφορά τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία των πόλεων και του ορεινού όγκου της χώρας. Ο κ. Βασιλικός τόνισε πως με δεδομένες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν ακόμη στην παγκόσμια τουριστική αγορά είναι ανάγκη για συνέχιση της στοχευόμενης κρατικής στήριξης, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.

Το NextGenerationEU αλλάζει τους συσχετισμούς και δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης και εξάλειψης της κρατικής ενίσχυσης.

Ας δούμε δημιουργικά τη κρίση και ας φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματιών.