Jumbo: Ισχυρή η λειτουργική κερδοφορία παρά τα προβλήματα σε Βουλγαρία

30/11/2021, 10:35
Jumbo: Ισχυρή η λειτουργική κερδοφορία παρά τα προβλήματα σε Βουλγαρία

Θετικά τα αποτελέσματα της Jumbo λόγω της ισχυρής ανόδου της λειτουργικής κερδοφορίας, παρά την οριακή αύξηση των πωλήσεων και της αύξησης του κόστους των ναύλων.  

Οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 229.1 εκατ. ευρώ (+2% σε ετήσια βάση) στο 3ο τρίμηνο, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 88.0 εκατ. ευρω (+16% σε ετήσια βάση)με το περιθώριο EBITDA να βελτιώνεται στο 38.4% από 33.7% πέρυσι, ενώ το καθαρό ταμείο αυξήθηκε οριακά κατά 1.2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2ο τρίμηνο και ανήλθε σε 460.1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την διοίκηση, η εμβολιαστική κάλυψη στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και η πολιτική αβεβαιότητα εντείνει το πρόβλημα. Οι μεταβατικές κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα Covid προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις επιβάλλοντας εξαιρετικά σκληρά μέτρα.

Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα για τον μήνα Νοέμβριο τη δραματική μείωση των πωλήσεων στη Βουλγαρία με το ποσοστό να τείνει να διαμορφωθεί στο-40% περίπου, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων για τη Ρουμανία τείνει να διαμορφωθεί στο -20% περίπου.

Η πτωτική τάση του Νοεμβρίου για τις θυγατρικές στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία προϊδεάζει δραματική μείωση και για τον Δεκέμβριο καθώς δεν διαφαίνεται να διαφοροποιείται η κατάσταση μέχρι το τέλους του έτους ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο του ολικού lockdown στις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τα οικ. στοιχεία εξαμήνου 2021, η Βουλγαρία αποτελεί το 10% των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών και η Ρουμανία το 23% των πωλήσεων και το 28% των λειτουργικών κερδών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε διανείμει έκτακτο μέρισμα €0.47/μετοχή στις 20/07/2021.