Fed: Από του χρόνου η μείωση των αγορών ομολόγων

18/08/2021, 22:08
Fed: Από του χρόνου η μείωση των αγορών ομολόγων

Από το επόμενο έτος συζητείται να  ξεκινήσει η μείωση των αγορών ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Κέντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίαση τους ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί, ενώ χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στον στόχο για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, αρκετοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πως το κριτήριο για "σημαντική περαιτέρω πρόοδο" είναι κοντά στην εκπλήρωση και ανέφεραν ότι η μείωση των αγορών ομολόγων από τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Από την άλλη πλευρά, μια μικρή ομάδα στελεχών της Fed προειδοποίησε ότι στηη συζήτηση για τη μείωση των αγορών θα πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα να προκαλέσει καθυστερήσεις στην επιστροφή στην εργασία και τα σχολεία, επιβραδύνοντας , περαιτέρω, την οικονομική ανάκαμψη.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν, επίεσης, ότι η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη διατηρήσιμου πληθωρισμού στο 2% και την μέγιστη απασχόληση, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν "σημαντική πρόοδο" που έχουν θέσει ως στόχο.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής σημείωσε ότι η "αγορά εργασίας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει".

Υπενθυμίζεται ότι η πόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθει στις 21-22 Σεπτεμβρίου.