Ζ. Ζάεφ: Η Ελλάδα μας συμπαραστάθηκε την περίοδο της πανδημίας

13/05/2021, 14:06
Ζ. Ζάεφ: Η Ελλάδα μας συμπαραστάθηκε την περίοδο της πανδημίας

«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών χαρακτηρίζοντας σημαντική την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

O κ. Ζάεφ είπε ότι η ατμόσφαιρα και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν πριν από 3 χρόνια με την χώρα μας τον ώθησαν με υπευθυνότητα να «προχωρήσει τις σχέσεις των δύο χωρών ένα βήμα παραπέρα» και να ολοκληρώσει με επιτυχία τις συνομιλίες με την Ελλάδα καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.

«Η Συνθήκη αυτή ανοίγει δρόμο για τους νέους, για το μέλλον τους, μας ανοίγει τον δρόμο για οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές» σημείωσε.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η χώρα μας πλέον εισέρχεται στον 21ο αιώνα. Αυτό πρέπει να κάνουν οι γείτονες: μέσα από τον διάλογο και τη διπλωματία να δημιουργούν επωφελείς συμφωνίες. Η πανδημία ωστόσο έχει καθυστερήσει την υλοποίηση πολλών από τις αποφάσεις που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή» είπε ο κ. Ζάεφ.

Και πρόσθεσε: «Στη χώρα μου υπάρχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν ακόμη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο είναι ολοένα και λιγότεροι αυτοί που διαφωνούν. Είναι πολύ σημαντικές οι συνέργειες που έχουμε επιτύχει, π.χ. του Υπουργείου Εργασίας της Ελλάδος που συμβουλεύει και μοιράζεται την εμπειρία του με το Υπουργείο Εσωτερικών της Β. Μακεδονίας έτσι ώστε να γίνει η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας καλύτερη».

Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε και στη βοήθεια από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνοντας: Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, όπως και με τον προκάτοχό του κ.Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μας βοήθησε, διότι είμαστε μία μικρή χώρα χωρίς πρόσβαση σε υλικό, όπως φάρμακα κλπ.»

Επίσης στάθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου, ενώ αναφέρθηκε στις ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε. δήλωσε αισιόδοξος, και ότι δεν καταλαβαίνει την άρνηση και τα εμπόδια που δημιουργεί η Βουλγαρία. «Η ένταξή μας θα βοηθήσει όλα τα Βαλκάνια. Θεωρώ το πρόβλημα ανύπαρκτο» υποστήριξε.

«Για εμάς, υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, το να είμαστε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ασφάλεια, διασφάλιση αξιών όπως η ελευθερία και το κράτος δικαίου».

«Θα συναντήσω σε λίγη ώρα τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τον κ. Τσίπρα. Πριν λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο να είμαι ευπρόσδεκτος όπως σήμερα στην χώρα σας, ως πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας» κατέληξε.