Απεβίωσε ο Κλάιβ Σινκλαίρ ο "πατέρας" του ZX Spectrum

17/09/2021, 17:48
Απεβίωσε ο Κλάιβ Σινκλαίρ ο

Πέθανε χθες, στο Λονδίνο,σε ηλικία 81 ετών, ο σερ Κλάιβ Σινκλαίρ, εφευρέτης του "θρυλικού" μικρουπολογιστή ZX Spectrum, ο οποίος βασίλευσε στην αγορά των μικροϋπολογιστών για πάνω από μια δεκαετία. 

Ο σερ Κλάιβ Σίνκλερ, ήταν ο εφευρέτης του αριθμητικού υπολογιστή τσέπης, αλλά ληταν, φυσικά, περισσότερο γνωστός ως ο εφευρέτης του ZX Spectrum, που έκανε τον προσωπικό υπολογιστή εργαλείο για όλους,.

Ο ZX Spectrum, που κυκλοφόρησε το 1982, στην πρώτη του μορφή, ήταν ένας φθηνός υπολογιστής που μπορούσε ο καθένας να έχει στο σπίτι του και υπήρξε ο σοβαρότερος ανταγωνιστής του Commodore 64,. Για πολλούς υπήρξε το πρώτο και ίσως το πιο αγαπημένο τους μηχάνημα, αυτό που τους οδήγησε στον θαυμαστό κόσμο των υπολογιστών, στη δεκαετία του '80.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ο Σερ Κλάιβ επινόησε μια σειρά από κομπιουτεράκια τσέπης, αντίθετα με όσα κυκλοφορούσαν ως τότε με την αρχή να είναι φτηνά και προσιτά σε όλους.

Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής, ο ZX80, που κατασκεύασε κυκλοφόρησε το 1980. Ηταν ένα φτηνό μοντέλο αφού στοίχιζε περίπου 100 στερλίνες και κατόρθωσε να μπει σε χιλιάδες σπίτια εγκαινιάζοντας την ναέ εποχή του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Πούλησε 50.000 κομμάτια και ο διάδοχός του ZX81 τον άλλο τον χρόνο πούλησε 250.000 κομμάτια, για να ακολουθήσει το 1982 ο ZX Spectrum 48K.