ΔΕΗ: Ανεβάζουν την τιμή στόχο οι αναλυτές

18/01/2022, 10:41
ΔΕΗ: Ανεβάζουν την τιμή στόχο οι αναλυτές

Όλα πρίμα πάνε  για τη μετοχή της ΔΕΗ σύμφωνα με τους αναλυτές που ανεβάζουν την τιμή στόχο πάνω από τα 14 ευρώ, δηλαδή 50% πάνω από την σημερινή τιμή της μετοχής.

Η Alpha Finance αναβάθμισε την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ από τα 12,7 στα 14 ευρώ (+55% περιθώριο ανόδου) και διατηρεί τη σύσταση «Buy» μετά το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ και την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά Ευρώ 1,35 δισ.

Η Alpha Finance εκφράζει αισιοδοξία για τις προοπτικές της εταιρείας και στην επικαιροποιημένη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης αναφέρεται:

«Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται σε μία σύγχρονη καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία με αυξημένη συνεισφορά στην κερδοφορία της από ΑΠΕ, μια και η δυναμικότητα εγκατεστημένων ΑΠΕ αναμένεται να φθάσει στα 9,5 GW μέχρι το 2026, εκ των οποίων 8,4 GW στην Ελλάδα από 3,4 GW στο τέλος του 2021.

Η σταδιακή μείωση της εξάρτησης της ΔΕΗ από τη λιγνιτική παραγωγή αναμένεται να μειώσει αισθητά τις εκπομπές CO2 (κατά 68% μέχρι το 2024 σε σχέση με το 2020) και αντίστοιχα τα σχετικά κόστη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η σημαντική αύξηση των τιμών εκπομπών CO2 το τελευταίο διάστημα.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει επιτύχει την αναδιοργάνωση του προφίλ χρέους με χρηματοδότηση σε πολύ πιο ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το παρελθόν».

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Pantelakis, θεωρούν ότι ότι «μέσα από την ενεργειακή κρίση θα αναδειχθεί το στόρι της αξίας της εταιρείας». Όπως ανέφερε η χρηματιστηριακή, «η ΔΕΗ σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της πράσινης μετάβασης και βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της αγοράς των ΑΠΕ και να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό της. Μπορεί συγκυριακά η ενεργειακή κρίση να θολώνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τις αξίες γύρω από την εταιρεία, ωστόσο αυτή δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα ενώ και η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει αναπτύξει ισχυρές άμυνες».

Η έκθεση της Pantelakis παραμένει στην σύσταση Overweight με τιμή στόχο τα 14,5 ευρώ, καθώς «η αγορά προσβλέπει ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε πορεία επίτευξης υψηλότερων και λιγότερων ευμετάβλητων μελλοντικών κερδών και παράλληλα φαίνεται να έχει προεξοφλήσει πιθανές αρνητικές αξίες για το κομμάτι της προμήθειας».

…ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ

Εν τω μεταξύ γίνονται σταδιακά γνωστές και οι λεπτομέρειες για τη συνεργασία ΔΕΗ-Μότορ Οιλ στον τομέα του υδρογόνου. Η Μοτορ Οιλ συνεισφέρει το knowhow, το refinery και το trading, και η ΔΕΗ την πρώτη ύλη, δηλαδή την ενέργεια από ΑΠΕ, από την οποία και παράγεται το «νέο πράσινο καύσιμο».

Τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας θα είναι η επένδυση στην Μεγαλόπολη και ένα φωτοβολταϊκό 100 μεγαβάτ με ηλεκτρολύτη στην Πτολεμαΐδα.

H παραγωγή του πράσινου υδρογόνου μπορεί να γίνει στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγ.Θεοδώρους, ενώ η συνεργασία τους για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα ή το εξωτερικό είναι αποκλειστική και δεσμευτική.

Φαίνεται πως η Motor Oil θα χρησιμοποιεί τις ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας της ΔΕΗ που μέχρι το 2026 θα φτάνουν τα 9,1 GW και θα παράγει πράσινο υδρογόνο στις εγκαταστάσεις της, το οποίο θα διανέμει πανελλαδικά μέσω του δικτύου διανομής της. Η ΔΕΗ από την πλευρά της θα πουλά την απαιτούμενη ποσότητα παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στον πετρελαϊκό όμιλο, τα διυλιστήρια του οποίου θα παράγουν υδρογόνο.